Hoppa över navigering

5-axlig teknologi

En revolution för mättekniken

Till skillnad från konventionella CMM-mätmetoder använder Renishaws 5-axliga teknologi synkroniserade rörelser av CMM och huvudaxlar för att minimera maskinens dynamiska fel vid extremt höga mäthastigheter.

Vad är 5-axlig mätning?

Renishaws 5-axliga mätteknologi, baserad på avancerad huvud-, sensor- och styrningsteknologi, ger oöverträffad mätningshastighet och flexibilitet, och undviker samtidigt de kompromisser när det gäller hastighet mot noggrannhet som är en del av de konventionella teknikerna. Den ökar genomströmningen, minimerar ledtiderna och ger tillverkarna en mer heltäckande bild av kvaliteten hos deras produkter.

Till skillnad från system som baseras på indexerande huvuden eller fasta prober möjliggör den 5-axliga rörelsen att mätspetsen följer en kontinuerlig väg runt komplexa komponenter utan att den behöver lämna ytan för att byta mätspetsar eller indexera huvudet. Styrenhetsalgoritmer som synkroniserar koordinatmätmaskinens och huvudets rörelser ger en optimal väg för spetsen och minimerar dynamiska CMM-fel.

REVO-2 och PH20

5-axlig mätteknologi förklarad

Vid användning av konventionella mätmetoder utför koordinatmätmaskiner alla rörelser som krävs för att läsa in ytdata. Accelerationen orsakar tröghetsavböjning i maskinstrukturen, vilket i sin tur orsakar mätfel.

Mätsystemtillverkare har ägnat många år åt att utveckla metoder som reducerar sådana dynamiska fel, men det finns en övre gräns som beror på maskinens och servosystemets styvhet, utöver vilken mätningar inte kan utföras med tillförlitlighet.

5-axlig mätteknologi bryter igenom den gränsen genom att använda ett ledat huvud som rör sig längs två rotationsaxlar under mätningen. Detta gör att koordinatmätmaskinen kan göra det som den är konstruerad för att göra – förflytta sig med konstant hastighet i en enda vektorriktning under pågående mätning. Eftersom huvudet är mycket lättare och mer dynamiskt än koordinatmätmaskinen och har betydligt högre bandbredd går det smidigt att följa detaljens yta utan att införa skadliga dynamiska fel. Detta ger betydligt högre ythastigheter och därmed kortare mätcykler.

5-axliga mätsystem