Hoppa över navigering

Blå laserteknik: Renishaw utökar sitt utbud och förbättrar repeterbarheten på lösningar för verktygsmätning i maskinen

21 juni 2021

Det globala teknikföretaget Renishaw visar upp den andra generationen av NC4+ Blue lösningar för kontaktfri verktygsinställning på EMO Milano 2021. Det nya systemet är en av många smarta processtyrningslösningar som demonstreras av Renishaw, som har visat sig kunna hjälpa verkstäder i många branscher att omvandla sin produktionskapacitet.

Den bygger på framgångarna med den ursprungliga NC4+ Blue, som lanserades på EMO Hannover 2019, och är den senaste utvecklingen av kontaktfri verktygsinställare som utmärker sig genom sin ultrakompakta konstruktion, och finns nu tillgänglig i fyra storlekar med en separation från 55 mm till 240 mm. Mätningens repeterbarhet har även förbättrats längs hela området, nu ända ned till +/- 0,5 mikron på mindre separation.

Förbättrad noggrannhet vid maskinbearbetning

Renishaws NC4+ Blue-system har branschens första blå laser-teknologi och förbättrad optik, och ger avsevärda förbättringar av noggrannheten för verktygsmätning, vilket säkerställer att komponenterna kan bearbetas noggrannare och effektivare.

Jämfört med röda laserkällor som finns i vanliga kontaktfria verktygsinställare har blå laser-teknologi kortare våglängd, vilket ger en optimerad geometri för laserstrålen. Detta möjliggör mätning av mycket små verktyg, samtidigt som verktyg-till-verktyg-mätfel minimeras – kritiskt viktigt vid bearbetning med många olika skärverktyg.

Snabb, robust och tillförlitlig mätning

NC4+ Blue-system använder Renishaws mät-cykler för kontaktfri verktygsinställning, som fortsätter att utvecklas för att säkerställa snabb, robust och tillförlitlig mätning även i våta miljöer. Automatisk optimeringsteknik i programvaran justerar automatiskt verktygets rörelser in och ut från strålen för att minimera onödiga rörelser och på så sätt minska cykeltiden. Med funktioner som t.ex. dubbla mätlägen, där verktyget mäts när det lämnar laserstrålen och ett avancerat verktygsrengöringsalternativ, hjälper till att säkerställa att verktyget är fritt från smuts och kylmedel under mätningen. Ytterligare förbättringar för verktygskast och profilmätningscykler ger förbättrade funktioner och tillförlitlighet för avancerade användare.

Överlägset optiskt skydd

En fleroperationsmaskins bearbetningsutrymme är en ogynnsam miljö där det ständigt förekommer stänk av kylmedel, metallspån och damm. Luften kan bli mättad av kylmedelsdimma som snabbt bildar en beläggning på alla oskyddade optiska ytor. Oberoende av den optiska konstruktionen måste alla laserbaserade verktygsinställningssystem ha ren optik och fri sikt för laserstrålen för att de ska kunna fungera korrekt.

NC4+ Blue använder MicroHole™ och PassiveSeal™ optisk skyddsteknik, vilket möjliggör snabb och tillförlitlig verktygsmätning, även i våta miljöer.

MicroHole-tekniken säkerställer att optiken skyddas från kontaminering under mätningen genom att leverera ett kontinuerligt flöde med tryckluft, genom ett mycket litet laserborrat precisionshål i sändarens och mottagarens huvuden. PassiveSeal-systemet ger ett extra lager med skydd, och skärmar automatiskt av optiken från kontaminering om lufttillförseln skulle stoppas. Den använder en enkel pneumatisk installation som minimerar behovet av underhåll.

Förenklad programmering och rapportering – redo för Industry 4.0

Stöd för NC4+ Blue är nu inbyggt i Renishaws omfattande utbud av grafiska användargränssnitt, inklusive appar på maskinen och mobilappar som Renishaw Set and Inspect och GoProbe. Dessa konsekventa, användarvänliga programmeringsplattformar är perfekta för användare som är nya när det gäller probning eller har begränsade kunskaper om maskinkod, men ger samtidigt fördelar i verksamheten för mer erfarna användare.

Renishaw-teknologi tillhandahåller den data som möjliggör intelligent beslutsfattande för Industry 4.0. Med mätning på maskinen kan tillverkare automatisera och optimera sina processer och minimera kvalitetsproblem och CNC-maskinstopp. Med den senaste versionen av Renishaws Reporter-app för användning på maskinen kan användaren nu visa historisk verktygsdata som samlats in med NC4+ Blue och strömma mätningarna i realtid. Resultaten kan även exporteras som en CSV-fil eller PDF-rapport och antingen sparas för spårbarhet eller importeras till en egen programvara för kvalitetsanalys.

För mer information, besök oss på EMO i Milano, Italien (4 - 9 oktober 2021) eller få mer information om det befintliga NC4+ Blue-systemet online på www.renishaw.se/nc4blue

Nedladdningar

Fler bilder, videor, personalinformation och information om Renishaw och dess produkter finns på vårt Mediacenter.