Hoppa över navigering

EVOLUTE™ absolut pulsgivarsystem med RTLA50 linjär skala

Egenskaper

  • Seriella gränssnitt: BiSS® C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ®, Yaskawa
  • Läshuvudstorlek: 36 x 16,5 x 17,2 mm
  • Upplösning ned till 50 nm vid 100 m/s
  • ±10 µm/m noggrannhet vid 20 °C
  • Skalans värmeutvidgningskoefficient vid 20 °C: 10,1 ±0.2 µm/m/°C
  • Version med sidoöppning för kabel tillgänglig

Fördelar

  • Utökad motståndskraft mot smuts
  • Enkel installation och robust drift
  • Mångsidiga mätprestanda
  • Mindre än 10 nm RMS-jitter för förbättrad positionsstabilitet
  • ±150 nm Sub-Divisional Error för smidig hastighetsstyrning
  • Alternativ för sidomontering och vändbart läshuvud för flexibel montering
  • Advanced Diagnostic Tool (säljs separat)

Genomskinligt område för webbplats-banners

Vad är EVOLUTE?

RESOLUTE™ baseras på Renishaws beprövade branschledande teknologi, och är en faktisk-absolut kontaktfri linjär optisk pulsgivare med en skalperiod på 50 µm, vilket ger fantastiska installationstoleranser, större tålighet mot smuts och mångsidiga mätprestanda. Positionen hämtas direkt vid start utan att några rörelser krävs, vilket gör den lämplig för en stor mängd olika rörelsestyrningsapplikationer.

Hög driftsäkerhet bibehålls tack vare innovativa bildbehandlingsalgoritmer och optik som optimerats för motståndskraft mot nedsmutsning, medan användningen av ett enda avläsningsspår med ett 50 µm-intervall erbjuder en generös installationstolerans på 500 μm (frigång).

EVOLUTE-pulsgivare mäter absolut position med upplösningar ned till 50 nm vid hastigheter upp till 100 m/s, vilket möjliggör mångsidiga mätningar med delningsfel (SDE) på ±150 nm och ultralågt brus (jitter) på mindre än 10 nm RMS.


Vad är RTLA50-skalan?

RTLA50 har samma tejpskala i rostfritt stål som RTLA, men denna gång med en version av vår absoluta skalkod med 50 µm upplösning. Den är noggrann till ±10 µm/m och finns tillgänglig i längder upp till 10,02 meter. Två monteringsalternativ finns tillgängliga, vilka båda möjliggör oberoende värmeutvidgning av skalan och bekvämligheten hos en tejpskala.

  • RTLA50 kan användas med det revolutionerande skalsystemet FASTRACK™. Med detta system kan ett spår läggas snabbt och enkelt utan att fästhål behövs. En engångsdistans tas bort och tejpskalan matas sedan in i spåret.
  • RTLA50-S läggs på substratet med självhäftande tejp. Det självhäftande materialet fungerar på så sätt att det möjliggör att skalan expanderar oberoende från substratet.

För att slutföra installationen fästs båda typerna av skala vid en punkt för att ge en referensposition.

Varför välja detta pulsgivarsystem?

Enkel felsökning och service

Advanced Diagnostic Tool ADTa‑100 samlar in heltäckande realtidsdata från RESOLUTE™-pulsgivarens läshuvuden. Informationen visas på den användarvänliga ADT View-programvarans gränssnitt. I de flesta fallen är den inbyggda LED-inställningslampan tillräcklig för att ställa in systemet, men ADT kan användas som hjälp vid mer utmanande installationer. ADT kan också rapportera om pulsgivarens prestanda och hjälpa till vid felsökning i systemet för att undvika långa stilleståndstider för maskinen.

Snabb och enkel installation

I OEM-applikationer är maskinbyggtiden kritisk, då tidsbesparing vid komponentinstallationen möjliggör kortare ledtider i tillverkningen och i slutändan högre lönsamhet. Den stora frigången och toleransen hos EVOLUTE-läshuvudet (frigång på 0,8 mm, tolerans ±0,25 mm) ger en snabb och enkel installation med omedelbar validering från den integrerade LED-lampan för installationen, vilket eliminerar behovet av tidskrävande finjustering. Denna överlägsna inställningstolerans möjliggörs med avancerad optik, och inte genom att följa den konventionella absoluta mättekniken med dubbla spår sida vid sida (ett inkrementellt, ett absolut) som ofta har avfasningsproblem när små mängder vinkelfel introduceras.

Robust drift

Att minimera stilleståndstider är högsta prioritet för slutanvändare av produktionsmaskiner. EVOLUTE-pulsgivaren säkrar drifttiden genom flera olika mekanismer som möjliggör hög tålighet mot smuts för ett optiskt system: en DSP (Digital Signal Processor) används för att analysera insamlad data från den specialanpassade bildsensorn och arbetar med det optiska avbildningssystemet för att hantera ljusspridningseffekter orsakade av fläckar med olja eller fett som kan få andra pulsgivare att sluta fungera. Den specialanpassade lysdioden med punktkälla ändrar sin blinkningstid för att ge den bästa signalkvaliteten för alla förflyttningshastigheter. Och slutligen, en avsevärd redundans är inbyggd i det absoluta kodmönstret, vilket möjliggör att EVOLUTE-läshuvudet fungerar över delar av skalan som är delvis skymda p.g.a. partiklar med föroreningar.

Alternativ för externt gränssnitt

Externt gränssnitt Siemens DRIVE-CLiQ

  • Krävs för Siemens DRIVE-CLiQ seriella gränssnittRESOLUTE™ – absolut optisk pulsgivare – Siemens DRIVE-CLiQ-protokollet för seriell kommunikation
  • Finns också tillgänglig med dubbelhuvudinmatning för roterande system med hög noggrannhet.
  • Visar kommunikationslarm
  • Kopierar läshuvudets lysdiod

Inget externt gränssnitt krävs för övriga tillgängliga seriella gränssnitt.

Advanced Diagnostic Tool ADTa-100 (säljs separat)

Advanced Diagnostic Tool ADTa-100

EVOLUTE-pulsgivarsystemet är kompatibelt med Advanced Diagnostic Tool ADTa-100- och ADT View-programvaran. De tillhandahåller heltäckande feedback för pulsgivardata i realtid för att hjälpa till vid mer utmanande installationer och diagnostik. Det intuitiva programvarugränssnittet kan användas för:

  • Fjärrkalibrering
  • Signaloptimering över hela axellängden
  • Digital avläsning av pulsgivarens position (relativt till skalan)
  • Export och sparande av data
  • Nollställning

Seriella gränssnitt

Seriella gränssnittBeskrivningDatabladKompatibla produkter
BiSS C

Renishaw stödjer BiSS C (enkelriktat) öppet protokoll för absoluta pulsgivare. BiSS C är ett seriellt höghastighetsgränssnitt, perfekt för dynamiska axlar som kräver hög acceleration, smidig hastighetsstyrning, utmärkt repeterbarhet och mycket hög positionsstabilitet.
EVOLUTE med BiSS C finns tillgänglig som linjär pulsgivarversion och är kompatibel med många olika styrenheter, drivsystem, DRO och PC-räknarkort med industristandard.

EVOLUTE BiSS C

Sida för BiSS C-kompatibla produkter

FANUCEVOLUTE med FANUC (α and αi) seriellt gränssnitt finns tillgängligt för linjära applikationer.
EVOLUTE medför många fördelar för högpresterande verktygsmaskiner som använder FANUC-styrenheter. Högre hastighet, robust och tillförlitlig ren seriekommunikation, överlägsna konturprestanda och högre servostyvhet. Det beröringsfria formatet eliminerar glapp, axelvridning (torsion) och andra hysteresfel som påverkar traditionella kapslade pulsgivare.
EVOLUTE FANUC

Mitsubishi

EVOLUTE med Mitsubishi seriellt gränssnitt finns tillgängligt i linjär form. EVOLUTE är kompatibel med servodrivenheter i J4- och J5-serien, och drivenheterna MDS-D2/DH2/DM2/DJ för applikationer för verktygsmaskiner.

EVOLUTE Mitsubishi

Panasonic

EVOLUTE med Panasonics seriella gränssnitt finns tillgängligt i linjär form. Den är kompatibel med drivenheter i A5- och A6-serien och har repeterbar feedback med hög upplösning för bättre servo- och hastighetsstyrning.

EVOLUTE Panasonic

Siemens DRIVE-CLiQ

EVOLUTE med Siemens DRIVE-CLiQ seriella gränssnitt finns tillgängligt (med externt gränssnitt) för linjära applikationer. Siemens DRIVE-CLiQ är ett innovativt och kraftfullt kommunikationsgränssnitt som kopplar samman pulsgivarsystem och direkta mätsystem med drivkomponenter av typ SINUMERIK och SINAMICS.

EVOLUTE Siemens DRIVE-CLiQ
Yaskawa

EVOLUT med Yaskawa seriellt gränssnitt finns tillgängligt i linjär form, och är kompatibel med Sigma-5 och Sigma-7 SERVOPACKs.

EVOLUTE Yaskawa

Tekniska data

Mätningsstandard

FASTRACK RTLA50: tejpskala i rostfritt stål med bärsystem

RTLA50-S: absolutkodad tejpskala i rostfritt stål med självhäftande tejp, för montering direkt på ett substrat utan FASTRACK-styrskenor

Läshuvudsstorlek (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Skalans upplösning

Nominellt 50 μm

Värmeutvidgningskoefficient vid 20 °C

10,1 ±0,2 μm/m/°C

Noggrannhetsklass vid 20 °C

±10 μm/m

Skalans längd

Vissa BiSS C-protokollvarianter har en begränsad maximal längd (se databladet för detaljerad information)

FASTRACK: 100 mm till 10,02 m

RTLA50/RTLA50-S: upp till 10,02 m

Maximal hastighet

(Se datablad för detaljerad information)

Upp till 100 m/s

Seriella gränssnitt*

BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ, Yaskawa

Upplösningar

500 nm, 100 nm och 50 nm för BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Yaskawa

50 nm för Siemens DRIVE-CLiQ

SDE (Sub-Divisional Error)

±150 nm

Elektrisk anslutning

Kabellängder på 0,5, 1, 1,5 eller 3 m med 9-vägs kontakt av D-typ för BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Yaskawa

M12 for Siemens DRIVE-CLiQ

Strömförsörjning

5 V ±10%, max 250 mA @ 5 V (terminerad)

Vibration (under drift)

300 m/s2 max @ 55 Hz till 2 000, 3 axlar

Stötar (ej under drift)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus, 3 axlar

Arbetstemperatur

0 °C till +80 °C

Försegling

IP64

Se datablad för fullständig information.

*Andra seriella gränssnitt tillkommer kontinuerligt.