Hoppa över navigering

Mätspetstyper

Det heltäckande sortimentet av originalmätspetsar från Renishaw innefattar många olika konfigurationer som passar olika applikationer.

Raka mätspetsar

Namngivningsprotokoll:

M2 STY D2R L20 EWL14 D1.4SS

Förklaring:

Rak mätspets med M2-gänga och Ø2 mm rubinkula. 20 mm lång, effektiv arbetslängd (Effective Working Length) på 14 mm och skaft i rostfritt stål (Stainless Steel) Ø1,4 mm.

Den enklaste och vanligast förekommande typen av mätspets.Dessa passar de flesta probtillämpningar. Mätspetsar kan ha kulor tillverkade av rubin, kiselnitrid, zirkonium, keramik eller volframkarbid. Hållarna och skaften finns i en mängd olika material - titan, volframkarbid, rostfritt stål, keramik och kolfiber.

Stjärnmätspetsar

Namngivningsprotokoll:

M2 STR D2R 5BALL L19.5 S32

Förklaring:

M2-gängad stjärnmätspets med Ø2 mm rubinkula. Det finns 5 kulor på stjärnan och den totala längden är 19,5 mm (från kulans centrum till bakre delen av stjärnans fästyta). Stjärnsamlingens spännvidd är 32 mm.

Mätspetskonfigurationer med flera fast monterad mätspetsar. Dessa kan användas för att kontrollera en rad olika funktioner inklusive ytor och hål där direktkontakt kan erhållas.

Denna konfiguration erbjuder flexibilitet, så att mätspetsen kommer i kontakt med funktioner utan att byta mätspets. Du kan konfigurera dina egen stjärnmätspets med mätspetscenter för montering av upp till 5 mätspetskomponenter.

Kulorna kan vara tillverkade av rubin, kiselnitrid eller zirkonium. Varje mätspets på en stjärna kräver kalibrering på samma sätt som en enkel kulmätspets.

Specialmätspetsar

Namngivningsprotokoll:

M2 PNT D1.4TC 30 DEG L10

Förklaring:

Specialmätspets med M2-gänga och skaft/spets på Ø1,4 mm i volframkarbid. Mätspetens vinkel är 30° och längden är 10 mm.

Dessa ska inte användas för konventionell XY-mätning eftersom de har konstruerats för att mäta gängformer, specifika punkter och ritsade linjer (med lägre noggrannhet).

Användning av specialmätspetsar med ändradie ger noggrannare kalibrering och mätning av kännemärken, och de kan också användas för att kontrollera placeringen av mycket små hål.

Halvsfäriska mätspetsar

Namngivningsprotokoll:

M5 HEM D30 CER L26.5

Förklaring:

Halvsfärisk mätspets med M5-gänga och en keramisk halvsfär med Ø30 mm. Längden är 26,5 mm från halvsfärens ände till monteringsytan.

Dessa är idealiska för mätning av djupare kännetecken och borrade lopp i X-, Y- och Z-riktningarna, och endast en kula behöver kalibreras.

Dessutom kan resultaten från ojämna ytor jämnas ut genom mätning med en kula som har stor diameter.

Cylindermätspetsar

  • M2 ruby cyclinder styli

Namngivningsprotokoll:

M2 CYL SLVS L13 EWL4

Förklaring:

Cylindermätspets med M2-gänga och ett kritiskt mätelement i silverstål med en diameter på 3 mm. Den totala längden är 13 mm och effektiv arbetslängd är 4 mm.

Används för mätning av hål i plåtar, tryckta komponenter och tunnare arbetsstycken där god kontakt inte kan garanteras med kulmätspetsar.

Dessutom kan diverse gängtyper mätas och borrhålscentrum kan lokaliseras.

Cylindermätspetsar med kula möjliggör fullständig kalibrering och testning i X-, Y- och Z-riktningarna så att en ytkontroll kan utföras.

Skivmätspetsar

Namngivningsprotokoll:

M2 DSC D18 SLVS T2.2 L2.6 BR-Y

Förklaring:

M2-gänga, skivtyp med skivdiameter på 18 mm. Tillverkad i silverstål med en skivtjocklek på 2,2 mm och längd 2,6 mm. BR betyder "balls/rollers" (kulor/rullager) följt av "ja" (Yes) eller "nej" (N).

Dessa mätspetsar består av ”sektioner” från väldigt sfäriska kulor som används för att mäta utskärningar och spår inom loppen, som eventuellt är oåtkomliga för stjärnmätspetsar. Även om mätning med den ”sfäriska kanten” på en enkel skiva i princip är samma sak som att mäta på eller runt ekvatorn av en större mätspetskula, så är endast en liten del av ytan tillgänglig för kontakt. Tunnare skivor kräver därför noggrann vinkelinställning för att säkerställa att skivans kontaktyta blir rätt i förhållande till den egenskap som mäts.

En enkel skiva kräver bara kalibrering på en diameter (oftast genom ringmätning) men effektiv mätning är begränsad till X- och Y-riktningarna. Om en rulle med radie läggs till kan kalibrering och mätning göras i Z-riktningen, förutsatt att centrumpunkten för ändrullen med radien sträcker sig förbi probens diameter. Ändrullen kan kalibreras med sfärmätare eller glidmått. Om skivan vrids och låses runt sin centrumaxel kan ändrullen (med radie) placeras så att den passar tillämpningen.

Skivan kan också ha ett M2-gängat centrum för fixering av en mittplacerad mätspets som ger extra flexibilitet vid mätning i botten av djupa lopp (där det kanske inte går att få plats med en skiva). Dessa mätspetsar finns i olika diametrar och tjocklekar och tillverkas i stål, keramik eller rubin.

Förlängningar

Namngivningsprotokoll:

M4 EXT L15 D7 SS

Förklaring:

M4-gängad förlängning, längd 15 mm, Ø7 mm, tillverkad i rostfritt stål.

Finns i olika längder och material - stål, titan, aluminium, keramik och kolfiber.

Vid långa förlängningar måste hänsyn tas till materialets termiska egenskaper.

Mätspetsar för verktygskalibrering

Namngivningsprotokoll:

Mätspetsar för verktygskalibrering varierar betydligt men brukar ha ett vanligt fäste med M4-gänga eller Ø4 mm-hål.

På fyrkantsmätspetsar räknas längden (L) från mätytan till monteringsytan. På femsidiga kuber och runda skivor mäts längden på framsidan.

De toleranser som kan användas för vissa verktyg beror på planheten och parallelliteten hos mätspetsen och maskinaxeln.

Finjustering kan göras på alla prober och probhållare för att uppnå rätt inställningar.

Om roterande verktyg ska kalibreras för en viss diameter måste verktygen roteras i omvänd riktning mot den vanliga.

Kollisionsskydd

Renishaws kollisionsskydd för mätspetsar är konstruerade för att gå av i händelse av stötar, och skydda proben från skador.

Specialanpassade mätspetsar

Renishaw erbjuder omfattande service för kundanpassade mätspetsar samt och kan utforma och tillverka en specialmätspets i enlighet med dina behov.

Vår egen personal har stor erfarenhet och sakkunskap om mätning och tillämpningar, vilket säkerställer att den bästa lösningen blir verklighet.

Se sidan kundanpassade mätspetsar för mer information.

Bilder på mätspets-applikationer