Hoppa över navigering

RESOLUTE™ absolut pulsgivarsystem med RESA30 roterande (vinkel) ring

Egenskaper

 • Tillgängliga protokoll: BiSS®, DRIVE-CLiQ, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Yaskawa 
 • Läshuvudstorlek: 36 x 16,5 x 17,2 mm
 • Upplösning till 32 bitar/varv vid 36 000 varv/min
 • ±0,52 – 5,49 bågsekunders systemnoggrannhet
 • Vakuumkompatibel version, Utökat temperaturområde-version och version med sidoöppning för kabel finns tillgänglig

Fördelar

 • Lågprofilring med stor innerdiameter för enkel installation
 • Utmärkt prestanda för rörelsestyrning
 • Extremt hög tålighet mot smuts
 • Vida inställningstoleranser
 • Mindre än 10 nm RMS-jitter för förbättrad positionsstabilitet
 • ±40 nm Sub-Divisional Error för smidig hastighetsstyrning
 • Separat sålt Advanced Diagnostic Tool
Genomskinligt område för webbplats-banners

Vad är RESOLUTE?

RESOLUTE är ett faktiskt-absolut optiskt pulsgivarsystem som har mycket hög tålighet mot smuts, och imponerande specifikationer som är banbrytande när det gäller positionsfeedback. Pulsgivaren är världens första i sitt slag som klarar 32-bitars upplösning vid 36 000 varv/minut. Med extremt lågt SDE och jitter är det ett roterande pulsgivarsystem som har bättre prestanda än alla andra pulsgivare i klassen.

Queen's Award for Enterprise: Innovation 2015

 

Vinnare av en Queen's Award for Enterprise 2015 i kategorin Innovation

Vad är en RESA30-ring?

RESA30 är en ring tillverkad i ett stycke av rostfritt stål med absolutskala markerad direkt på omkretsen. Två versioner finns tillgängliga i flera olika storlekar (Ø52 mm till Ø550 mm). "A"-sektionringar, som har en imponerande installerad noggrannhet, har ett koniskt monteringssystem som minskar behovet av bearbetade delar med hög tolerans och eliminerar excentriciteten. ”B”-sektionringar, som är tunna och har låg tröghet och massa, finns också tillgängliga. Både ”A”- och ”B”-sektionringar har en stor innerdiameter för flexibel integration. Det beröringsfria formatet eliminerar glapp, axelvridning (torsion) och andra mekaniska hysteresfel som påverkar traditionella kapslade pulsgivare.

Varför välja detta pulsgivarsystem?

Enkel felsökning och service

Advanced Diagnostic Tool ADTa‑100 samlar in heltäckande realtidsdata från läshuvudet på RESOLUTE™-pulsgivare. Informationen visas via det användarvänliga ADT View-programvarugränssnittet. I de flesta fallen är den inbyggda LED-inställningslampan tillräcklig för att ställa in systemet, men ADT kan användas som hjälp vid mer utmanande installationer. ADT kan också rapportera om pulsgivarens prestanda och hjälpa till vid felsökning i systemet för att undvika långa stilleståndstider för maskinen.

Utmärkt prestanda för rörelsestyrning

RESOLUTEs marknadsledande prestanda är resultatet av en avancerad, tillförlitlig och innovativ arbetsmetod. Kritiskt viktigt är att systemet använder ett enkelspårs icke-repeterande "streckkod"-skalformat med en nominell upplösning på 30 µm. Med dess sofistikerade optiska design fångar RESOLUTE-läshuvudet en nästan omedelbar bild av denna skala som, när den analyseras, möjliggör att en unik position kan identifieras vid hastigheter upp till 100 m/s. Systemet möjliggör att positionen fastställs med en upplösning så liten som 1 nanometer (1 miljarddels meter) och med lågt brus (jitter under 10 nm RMS) och SDE (Sub-Divisional Error, felet inom en skalperiod) på endast ±40 nm. Detta ger en pulsgivarsignal som har mycket hög klass vilket medför jämnare hastighetsreglering och mycket hög positionsstabilitet.

Vida inställningstoleranser

RESOLUTE följer inte den konventionella tekniken med dubbla spår sida vid sida (ett inkrementellt, ett absolut) som ofta har avfasningsproblem när små mängder vinkelfel introduceras. I stället har denna absoluta pulsgivare en optisk absolut skala med ett enda spår, som kombinerar den absoluta positionen och den inbäddade fasinformationen till en enda kod. Denna teknologi ger RESOLUTE betydligt större inställningstoleranser (lutningstolerans ±0,5°) för snabb och enkel installation och överlägsen långsiktig tillförlitlighet, även om rörelseaxlarna sjunker ner eller förflyttas över tiden. Som ytterligare hjälp för installation och diagnos finns en integrerad lysdiod för inställning i läshuvudet.

Alternativ för gränssnitt 

DRIVE-CLiQ-gränssnitt

 • krävs för DRIVE-CLiQ-protokolletRESOLUTE™ – absolut optisk pulsgivare – Siemens DRIVE-CLiQ-protokollet för seriell kommunikation
 • finns också tillgänglig med dubbelhuvudinmatning för roterande system med hög noggrannhet.
 • visar kommunikationslarm
 • kopierar läshuvudets lysdiod

  

Inget gränssnitt krävs för övriga tillgängliga protokoll.

Separat sålt Advanced Diagnostic Tool ADTa-100

Advanced Diagnostic Tool ADTa-100

RESOLUTE-pulsgivarsystemet är kompatibelt med Advanced Diagnostic Tool ADTa-100- och ADT View-programvaran. De tillhandahåller heltäckande feedback för pulsgivardata i realtid för att hjälpa till vid mer utmanande installationer och diagnostik. Det intuitiva programvarugränssnittet kan användas för:

 • Fjärrkalibrering
 • Signaloptimering över hela axellängden
 • Digital avläsning av pulsgivarens position (relativt till skalan)
 • Export och sparande av data
 • Nollställning
ProtokollBeskrivningDatabladKompatibla produkter
BiSS®

Renishaw stödjer BiSS C (enkelriktat) öppet protokoll för absoluta pulsgivare. BiSS är ett seriellt höghastighetsprotokoll, perfekt för dynamiska axlar som kräver hög acceleration, smidig hastighetsstyrning, utmärkt dubbelriktad repeterbarhet och mycket god positionsstabilitet.
RESOLUTE med BiSS finns tillgänglig i versioner både med linjära och roterande (vinkel) pulsgivare, kompatibla med många olika styrenheter, drivsystem, DRO och PC-räknarkort med industristandard.

RESOLUTE BiSS

Sida för BiSS-kompatibla produkter

DRIVE-CLiQ

RESOLUTE med Siemens DRIVE-CLiQ-gränssnitt finns tillgängligt för linjära och roterande applikationer. DRIVE-CLiQ är ett innovativt och kraftfullt kommunikationsgränssnitt som kopplar samman pulsgivarsystem och direkta mätsystem med drivkomponenter av typ SINUMERIK och SINAMICS.

RESOLUTE DRIVE-CLiQ

FANUC

RESOLUTE med FANUC seriellt gränssnitt finns tillgängligt för roterande och linjära applikationer. RESOLUTE ger många fördelar för verktygsmaskiner med höga prestanda som använder FANUC-styrenheter. Högre hastighet, robust och tillförlitlig ren seriekommunikation, överlägsna konturprestanda och högre servostyvhet. Det beröringsfria formatet eliminerar glapp, axelvridning (torsion) och andra hysteresfel som påverkar traditionella kapslade pulsgivare.

RESOLUTE FANUC

Mitsubishi

RESOLUTE med Mitsubishis seriella kommunikationsgränssnitt finns tillgängligt i roterande och linjär form. RESOLUTE är kompatibel med servodrivenheter i J4-serien, och drivenheterna MDS-D2/DH2/DM2/DJ för applikationer för verktygsmaskiner.

RESOLUTE Mitsubishi

PanasonicRESOLUTE med Panasonics seriella kommunikationsgränssnitt finns tillgängligt i linjära och roterande former. Den är kompatibel med drivenheter i A5- och A6-serien och har repeterbar feedback med hög upplösning för bättre servo- och hastighetsstyrning.RESOLUTE Panasonic

Yaskawa

RESOLUTE med Yaskawa seriellt kommunikationsgränssnitt finns tillgängligt i roterande och linjär form, och är kompatibel med Sigma-5 och Sigma-7 SERVOPACKs.

RESOLUTE Yaskawa

Tekniska data

Mätningsstandard

Absolutkodad lågprofilring tillverkad i ett stycke 303/304 rostfritt stål, standard ”A”-sektionringar med konisk innerdiameter eller ”B”-sektionringar med låg tröghet finns tillgängliga

Läshuvudsstorlek (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Skalans upplösning

Nominellt 30 μm

Ringens ytterdiameter

 52 mm till 550 mm

Värmeutvidgningskoefficient vid 20 °C15,5 ±0,5 μm/m/°C

Systemnoggrannhet*

±5,49 till ±0,52 bågsekunder (beroende på ringens diameter)

Maximal hastighet

(Se datablad för detaljerad information)

 36 000 rpm (på 52 mm-ring)

Protokoll

BiSS C, DRIVE-CLiQ**, FANUC, Mitsubishi, Panasonic and Yaskawa

Upplösningar

BiSS C: 18 bitar, 26 bitar och 32 bitar

FANUC: 23 bitar och 27 bitar

Mitsubishi 2 ledningar: 23 bitar

Mitsubishi 4 ledningar: 23 bitar och 27 bitar

DRIVE-CLiQ**: 26 bitar och 29 bitar

Yaskawa (roterande servomotorer): 24 bitar

Yaskawa (fullständigt sluten styrning): 23 bitar, 26 bitar och 30 bitar

SDE (Sub-Divisional Error)

±40 nm

Elektrisk anslutning

Kabellängder upp till 10 m med D-typkontakter (9 stift eller 15 stift), kabel utan kontakt, FANUC-kompatibel anslutning, LEMO och M12

Strömförsörjning

5 V ±10%, 250 mA @ 5 V (terminerad)

Vibration (under drift)

300 m/s2 max @ 55 Hz till 2 000 Hz

Stötar (ej under drift)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus

Arbetstemperatur

0 °C till +80 °C

Försegling

IP64

 

Se datablad för fullständig information.

*Systemets noggrannhet är graderingsfelet plus SDE. Graderingsnoggrannheten är den maximala skillnaden mellan vinkeln som mäts av ett enda läshuvud och den verkliga rotationen hos pulsgivaren enligt graderingen. Applikationsstörningar såsom excentricitet ingår inte.

Andra protokoll tillkommer kontinuerligt.

**För information om DRIVE-CLiQ-specifikationer, se databladet för RESOLUTE DRIVE-CLiQ.

Nedladdningar

Datablad

Instruktionsbok

Rapporter

Tekniska ritningar

Så fungerar det

RESOLUTE kommunicerar dubbelriktat i ett rent seriellt format, med olika protokoll av industristandard, både märkesskyddade och med öppen standard.

Optisk princip för RESOLUTE™-pulsgivare med kommentarer

Processen startar...

Styrenheten startar driften genom att skicka en meddelandebegäran till läshuvudet, vilket instruerar det att omedelbart hämta in den absoluta positionen på den linjära eller roterande skalan. Huvudet svarar genom att lysa med en lysdiodkälla med hög effekt för att belysa skalan. Belysningen är så kort som 100 ns för att minimera oskärpa i bilden med axlar som rör sig. Det är viktigt att dess timing styrs inom några nanosekunder för att bevara förhållandet mellan den efterfrågade och den rapporterade positionen, vilket är en av de kritiskt viktiga funktioner som gör RESOLUTE idealiskt lämpad för rörelsesystem med höga specifikationer.

Skala med ett spår

Skalan är i princip ett enda spår med kontrasterande linjer med full bredd, baserat på en nominell period på 30 µm. Avsaknaden av flera parallella spår ger viktig immunitet från lutningsfel och mycket större sidotolerans för huvudets position.

Bildinhämtning

Skalan avbildas, via en icke-sfärisk lins som också minimerar förvrängningar, på en specialanpassad detektorenhet konstruerad speciellt för RESOLUTE. Det optiska arrangemanget, med en böjd belysningsväg men direkt avbildning, är mycket kompakt men ändå stabil. Detta säkerställer den kvalitet som är nödvändig för noggrann mätning.

Dataavkodning och analys

När den fångats in av detektorn överförs bilden via en analog-till-digital omvandlare (ADC) till en kraftfull digital signalprocessor (DSP). Speciellt utvecklade algoritmer erhåller sedan en faktisk-absolut, men relativt grov, position från den kod som är inbäddad i skalan. Denna process kontrolleras, och korrektioner utförs av ytterligare algoritmer i DSP:n, vilka utnyttjar redundans och avsiktliga restriktioner i skalans kod. Samtidigt beräknar andra rutiner en noggrann position med mycket hög upplösning, vilken sedan kombineras med den grova positionen för att ge en faktisk-absolut position med mycket hög upplösning.

Slutliga kontroller och datautmatning.

Efter de slutliga felkontrollprocedurerna överförs denna information med lämpligt protokoll till styrenheten som ett rent seriellt ord som representerar positionen till inom 1 nm. Skydd mot elektriska störningar tillhandahålls genom att en CRC (Cyclic Redundancy Check) läggs till. Hela processen kan ta så lite tid som några mikrosekunder och upprepas upp till 25 000 gånger per sekund. Genom många olika tekniker, inklusive justering av ljusets tidsperiod till axelhastigheten, uppnås denna prestanda vid upp till 100 m/s medan det kritiskt viktiga, extremt låga positionsjittret upprätthålls vid lägre drifthastigheter.

Och resultatet är...

En pulsgivare med generös installationstolerans: RESOLUTE möjliggör ±0,5° tippning, lutning och rullning och imponerande ±150 µm frigång. Samtidigt ger det generösa optiska utrymmeskravet och avancerade felkorrigeringsprocedurer utmärkt immunitet mot optisk förorening, både partiklar och kladdiga fläckar. Allt detta medan upplösningen på 1 nm vid 100 m/s upprätthålls: RESOLUTE är svaret på den tuffaste absoluta utmaningen.