Hoppa över navigering

RESOLUTE™ absolut pulsgivarsystem med RTLA30 linjär skala

Egenskaper

  • Seriella gränssnitt: BiSS® C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ®, Yaskawa
  • Läshuvudstorlek: 36 x 16,5 x 17,2 mm
  • Upplösning ned till 1 nm vid 100 m/s
  • ±5 µm/m noggrannhet vid 20 °C
  • Skalans värmeutvidgningskoefficient vid 20 °C: 10,1 ±0.2 µm/m/°C
  • Vakuumkompatibel version och version med sidoöppning för kabel finns tillgänglig

Fördelar

  • Bekvämligheten hos en tejpskala och oöverträffad robusthet
  • Enastående mätprestanda.
  • Enastående motståndskraft mot smuts
  • Enkel installation
  • Hög hastighet och hög upplösning
  • Mindre än 10 nm RMS-jitter för förbättrad positionsstabilitet
  • ±40 nm Sub-Divisional Error för smidig hastighetsstyrning
  • Advanced Diagnostic Tool (säljs separat)

Genomskinligt område för webbplats-banners

Vad är RESOLUTE?

RESOLUTE är ett faktiskt-absolut optiskt pulsgivarsystem med hög upplösning som har mycket hög tålighet mot smuts, och imponerande specifikationer som är banbrytande när det gäller positionsfeedback. Det är världens första absoluta pulsgivare som klarar 1 nm upplösning upp till 100 m/s.

Med extremt lågt SDE (Sub-Divisional Error) och jitter är det ett linjärt pulsgivarsystem som har bättre prestanda än alla andra pulsgivare i klassen.

Vad är RTLA30-skalan?

RTLA30 är en tejpskala med låg profil i rostfritt stål med absolut skalkod med en upplösning på 30 µm. Den är noggrann till ±5 µm/m och finns tillgänglig i längder upp till 21 meter. Två monteringsalternativ finns tillgängliga, vilka båda möjliggör oberoende värmeutvidgning och har bekvämligheten hos en tejpskala.

RTLA30 kan användas med det revolutionerande skalsystemet FASTRACK™. Med detta system kan ett spår läggas snabbt och enkelt utan att fästhål behövs. En engångsdistans tas bort och tejpskalan matas sedan in i spåret.

RTLA30-S läggs på substratet med självhäftande tejp. Det självhäftande materialet fungerar på så sätt att det möjliggör att skalan expanderar oberoende från substratet.

För att slutföra installationen fästs båda typerna av skala vid en punkt för att ge en referensposition.

Varför välja detta pulsgivarsystem?

Enkel felsökning och service

Advanced Diagnostic Tool ADTa‑100 samlar in heltäckande realtidsdata från läshuvudet på RESOLUTE™-pulsgivare (märkt med ADT-symbolen). Informationen visas via det användarvänliga ADT View-programvarugränssnittet. I de flesta fallen är den inbyggda LED-inställningslampan tillräcklig för att ställa in systemet, men ADT kan användas som hjälp vid mer utmanande installationer. ADT kan också rapportera om pulsgivarens prestanda och hjälpa till vid felsökning i systemet för att undvika långa stilleståndstider för maskinen.

Utmärkt prestanda för rörelsestyrning

RESOLUTEs marknadsledande prestanda är resultatet av en avancerad, tillförlitlig och innovativ arbetsmetod. Kritiskt viktigt är att systemet använder ett enkelspårs icke-repeterande "streckkod"-skalformat med en nominell upplösning på 30 µm. Med dess sofistikerade optiska design fångar RESOLUTE-läshuvudet en nästan omedelbar bild av denna skala som, när den analyseras, möjliggör att en unik position kan identifieras vid hastigheter upp till 100 m/s. Systemet möjliggör att positionen fastställs med en upplösning så liten som 1 nanometer (1 miljarddels meter) och med lågt brus (jitter under 10 nm RMS) och SDE (Sub-Divisional Error, felet inom en skalperiod) på endast ±40 nm. Detta ger en pulsgivarsignal som har mycket hög klass vilket medför jämnare hastighetsreglering och mycket hög positionsstabilitet.

Vida inställningstoleranser

RESOLUTE följer inte den konventionella tekniken med dubbla spår sida vid sida (ett inkrementellt, ett absolut) som ofta har avfasningsproblem när små mängder vinkelfel introduceras. I stället har denna absoluta pulsgivare en optisk absolut skala med ett enda spår, som kombinerar den absoluta positionen och den inbäddade fasinformationen till en enda kod. Denna teknologi ger RESOLUTE betydligt större inställningstoleranser (lutningstolerans ±0,5°) för snabb och enkel installation och överlägsen långsiktig tillförlitlighet, även om rörelseaxlarna sjunker ner eller förflyttas över tiden. Som ytterligare hjälp för installation och diagnos finns en integrerad lysdiod för inställning i läshuvudet.

Alternativ för externt gränssnitt

Externt gränssnitt Siemens DRIVE-CLiQ

  • Krävs för Siemens DRIVE-CLiQ seriella gränssnittRESOLUTE™ – absolut optisk pulsgivare – Siemens DRIVE-CLiQ-protokollet för seriell kommunikation
  • Finns också tillgänglig med dubbelhuvudinmatning för roterande system med hög noggrannhet.
  • Visar kommunikationslarm
  • Kopierar läshuvudets lysdiod

Inget externt gränssnitt krävs för övriga tillgängliga seriella gränssnitt.

Advanced Diagnostic Tool ADTa-100 (säljs separat)

Advanced Diagnostic Tool ADTa-100

RESOLUTE-pulsgivarläshuvuden (märkta med ADT-symbolen) är kompatibla med Advanced Diagnostic Tool ADTa-100 och ADT View-programvaran. De tillhandahåller heltäckande feedback för pulsgivardata i realtid för att hjälpa till vid mer utmanande installationer och diagnostik. Det intuitiva programvarugränssnittet kan användas för:

  • Fjärrkalibrering
  • Signaloptimering över hela axellängden
  • Digital avläsning av pulsgivarens position (relativt till skalan)
  • Export och sparande av data
  • Nollställning

Seriella gränssnitt

Seriella gränssnittBeskrivningKompatibla produkter
BiSS C

Renishaw stödjer BiSS C (enkelriktat) öppet protokoll för absoluta pulsgivare. BiSS C är ett seriellt höghastighetsgränssnitt, perfekt för dynamiska axlar som kräver hög acceleration, smidig hastighetsstyrning, utmärkt repeterbarhet och mycket hög positionsstabilitet.
RESOLUTE med BiSS C finns tillgänglig i versioner både med linjära och roterande (vinkel) pulsgivare, kompatibla med många olika styrenheter, drivsystem, DRO och PC-räknarkort med industristandard.

Sida för BiSS C-kompatibla produkter

FANUC

RESOLUTE med FANUC (α and αi) seriellt gränssnitt finns tillgängligt för roterande och linjära applikationer.
RESOLUTE medför många fördelar för högpresterande verktygsmaskiner som använder FANUC-styrenheter. Högre hastighet, robust och tillförlitlig ren seriekommunikation, överlägsna konturprestanda och högre servostyvhet. Det beröringsfria formatet eliminerar glapp, axelvridning (torsion) och andra hysteresfel som påverkar traditionella kapslade pulsgivare.

Ej tillämpligt


Mitsubishi

RESOLUTE med Mitsubishis seriella gränssnitt finns tillgängligt i roterande och linjär form. RESOLUTE är kompatibel med servodrivenheter i J4- och J5-serien, och drivenheterna MDS-D2/DH2/DM2/DJ för applikationer för verktygsmaskiner.

Ej tillämpligt

Panasonic


RESOLUTE med Panasonics seriella gränssnitt finns tillgängligt i linjära och roterande former. Den är kompatibel med drivenheter i A5- och A6-serien och har repeterbar feedback med hög upplösning för bättre servo- och hastighetsstyrning.

Ej tillämpligt

Siemens DRIVE-CLiQ

RESOLUTE med Siemens DRIVE-CLiQ seriella gränssnitt finns tillgängligt (med externt gränssnitt) för linjära och roterande applikationer. Siemens DRIVE-CLiQ är ett innovativt och kraftfullt kommunikationsgränssnitt som kopplar samman pulsgivarsystem och direkta mätsystem med drivkomponenter av typ SINUMERIK och SINAMICS.

Ej tillämpligt

Yaskawa

RESOLUTE med Yaskawa seriellt gränssnitt finns tillgängligt i roterande och linjär form, och är kompatibel med Sigma-5 och Sigma-7 SERVOPACKs.

Ej tillämpligt

Se datablad för fullständig information.

Tekniska data

Mätningsstandard

FASTRACK RTLA30: tejpskala i rostfritt stål med bärsystem

RTLA30-S: absolutkodad tejpskala i rostfritt stål med självhäftande tejp, för montering direkt på ett substrat utan FASTRACK-styrskenor

Läshuvudsstorlek (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Skalans upplösning

Nominellt 30 μm

Värmeutvidgningskoefficient vid 20 °C

10,1 ±0,2 μm/m/°C

Noggrannhetsklass vid 20 °C

±5 μm/m

Skalans längd

Vissa BiSS C-protokollvarianter har en begränsad maximal längd (se databladet för detaljerad information)

FASTRACK: 100 mm till 25 m

RTLA30/RTLA30-S: upp til 21 m

Maximal hastighet

(Se datablad för detaljerad information)

Upp till 100 m/s

Seriella gränssnitt*

BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ, Yaskawa

Upplösningar

BiSS C: Upplösning på 50 nm, 5 nm och 1 nm

FANUC, Mitsubishi, Siemens DRIVE-CLiQ och Yaskawa: Upplösning på 50 nm och 1 nm

Panasonic: Upplösning på 100 nm, 50 nm och 1 nm

SDE (Sub-Divisional Error)

±40 nm

Elektrisk anslutning

Kabellängder upp till 10 m med D-typkontakter (9 stift eller 15 stift), kabel utan kontakt, FANUC-kompatibel anslutning, LEMO och M12

Strömförsörjning

5 V ±10%, max 250 mA @ 5 V (terminerad)

Vibration (under drift)

300 m/s2 max @ 55 Hz till 2 000 Hz

Stötar (ej under drift)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus

Arbetstemperatur

0 °C till +80 °C

Försegling

IP64

Se datablad för fullständig information.

*Andra seriella gränssnitt tillkommer kontinuerligt.

För information om Siemens DRIVE-CLiQ-specifikationer, se databladet.