Hoppa över navigering

RESOLUTE™ ETR absolut pulsgivarsystem med RESA30 roterande (vinkel) ring

Egenskaper

 • Tillgängliga protokoll: BiSS®
 • Läshuvudstorlek: 36 x 16,5 x 17,2 mm
 • Upplösning till 32 bitar/varv vid 18 000 varv/min
 • ±0,52 – 5,49 bågsekunders systemnoggrannhet
 • Drifttemperaturområde: -40 °C till +80 °C
 • Version med sidoöppning för kabel tillgänglig

Fördelar

 • Lågprofilring med stor innerdiameter för enkel installation
 • Vida inställningstoleranser
 • Mindre än 10 nm RMS-jitter för förbättrad positionsstabilitet
 • ±40 nm Sub-Divisional Error för smidig hastighetsstyrning
 • Separat sålt Advanced Diagnostic Tool
Genomskinligt område för webbplats-banners

Vad är RESOLUTE ETR?

RESOLUTE ETR (Utökat temperaturområde) är ett faktiskt-absolut optiskt pulsgivarsystem med hög upplösning som har hög tålighet mot smuts och imponerande specifikationer som är banbrytande när det gäller positionsfeedback. Pulsgivaren är världens första i sitt slag som klarar 32-bitars upplösning vid 18 000 varv/minut.

Detta ger alla fördelar med den revolutionerande absoluta, högupplösta vinkelpulsgivaren RESOLUTE till tuffa applikationer i låga temperaturer. Med funktionen garanterad ner till –40 °C (–40 °F) i miljöer utan kondensation är RESOLUTE ETR idealisk för användning med krävande applikationer såsom teleskop, vetenskaplig forskning och inom försvars- och flygindustrin.

Queen's Award for Enterprise: Innovation 2015

 

Vinnare av en Queen's Award for Enterprise 2015 i kategorin Innovation

Vad är en RESA30-ring?

RESA30 är en ring tillverkad i ett stycke av rostfritt stål med absolutskala markerad direkt på omkretsen. Två versioner finns tillgängliga i flera olika storlekar (Ø52 mm till Ø550 mm). "A"-sektionringar, som har en imponerande installerad noggrannhet, har ett koniskt monteringssystem som minskar behovet av bearbetade delar med hög tolerans och eliminerar excentriciteten. ”B”-sektionringar, som är tunna och har låg tröghet och massa, finns också tillgängliga. Både "A"- och "B"-sektionringar har en stor innerdiameter för flexibel integrering i de mest krävande applikationerna. Det beröringsfria formatet eliminerar glapp, axelvridning (torsion) och andra mekaniska hysteresfel som påverkar traditionella kapslade pulsgivare.

Varför välja detta pulsgivarsystem?

Enkel felsökning och service

Advanced Diagnostic Tool ADTa‑100 samlar in heltäckande realtidsdata från läshuvudet på RESOLUTE™-pulsgivare. Informationen visas via det användarvänliga ADT View-programvarugränssnittet. I de flesta fallen är den inbyggda LED-inställningslampan tillräcklig för att ställa in systemet, men ADT kan användas som hjälp vid mer utmanande installationer. ADT kan också rapportera om pulsgivarens prestanda och hjälpa till vid felsökning i systemet för att undvika långa stilleståndstider för maskinen.

ETR (Utökat temperaturområde)

Den absoluta pulsgivaren RESOLUTE ETR har solida skalor i rostfritt stål, hög tålighet mot vibration och är konstruerad för att tåla de fysiska påfrestningarna i tuffa miljöer och ändå ge utmärkta mätningsprestanda, exceptionellt höga hastigheter och utmärkt pålitlighet på roterande axlar.

Vida inställningstoleranser

RESOLUTE följer inte den konventionella tekniken med dubbla spår sida vid sida (ett inkrementellt, ett absolut) som ofta har avfasningsproblem när små mängder vinkelfel introduceras. I stället har denna absoluta pulsgivare en optisk absolut skala med ett enda spår, som kombinerar den absoluta positionen och den inbäddade fasinformationen till en enda kod. Denna teknologi ger RESOLUTE betydligt större inställningstoleranser (lutningstolerans ±0,5°) för snabb och enkel installation och överlägsen långsiktig tillförlitlighet, även om rörelseaxlarna sjunker ner eller förflyttas över tiden. Som ytterligare hjälp för installation och diagnos finns en integrerad lysdiod för inställning i läshuvudet.

Separat sålt Advanced Diagnostic Tool ADTa-100

Advanced Diagnostic Tool ADTa-100

RESOLUTE-pulsgivarsystemet är kompatibelt med Advanced Diagnostic Tool ADTa-100- och ADT View-programvaran. De tillhandahåller heltäckande feedback för pulsgivardata i realtid för att hjälpa till vid mer utmanande installationer och diagnostik. Det intuitiva programvarugränssnittet kan användas för:

 • Fjärrkalibrering
 • Signaloptimering över hela axellängden
 • Digital avläsning av pulsgivarens position (relativt till skalan)
 • Export och sparande av data
 • Nollställning
ProtokollBeskrivningDatabladKompatibla produkter
BiSS®

Renishaw stöder BiSS C (enkelriktat) öppet protokoll för absoluta pulsgivare. BiSS är ett seriellt höghastighetsprotokoll, perfekt för dynamiska axlar som kräver hög acceleration, smidig hastighetsstyrning, utmärkt dubbelriktad repeterbarhet och mycket god positionsstabilitet.
RESOLUTE med BiSS finns tillgänglig i versioner både med linjära och roterande (vinkel) pulsgivare, kompatibla med många olika styrenheter, drivsystem, DRO och PC-räknarkort med industristandard.

RESOLUTE BiSS

Sida för BiSS-kompatibla produkter

PanasonicRESOLUTE med Panasonics seriella kommunikationsgränssnitt finns tillgängligt i linjära och roterande former. Den är kompatibel med drivenheter i A5- och A6-serien och har repeterbar feedback med hög upplösning för bättre servo- och hastighetsstyrning.RESOLUTE Panasonic

Tekniska data

Mätningsstandard

Absolutkodad lågprofilring tillverkad i ett stycke rostfritt stål, standard ”A”-sektion med konisk innerdiameter eller ”B”-sektion med låg tröghet

Läshuvudsstorlek (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Skalans upplösning

Nominellt 30 μm

Värmeutvidgningskoefficient vid 20 °C15,5 ±0,5 μm/m/°C

Ringens ytterdiameter

52 mm till 550 mm

Systemnoggrannhet*

±5,49 till ±0,52 bågsekunder (beroende på ringens diameter)

Maximal hastighet

(Se datablad för detaljerad information)

18 000 rpm (på 52 mm-ring)

Protokoll†

BiSS C

Upplösningar

BiSS C: 18 bitar, 26 bitar och 32 bitar

SDE (Sub-Divisional Error)

±40 nm

Elektrisk anslutning

Upp till 10 m kabellängd med D-typkontakter (9 stift eller 15 stift), kabel utan kontakt

Strömförsörjning

5 V ±10%, 250 mA @ 5 V (terminerad)

Vibration (under drift)

300 m/s2 max @ 55 Hz till 2 000 Hz

Stötar (ej under drift)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus

Arbetstemperatur

-40 °C till +80 °C

Försegling

IP64

Se datablad för fullständig information.

*Systemets noggrannhet är graderingsfelet plus SDE. Graderingsnoggrannheten är den maximala skillnaden mellan vinkeln som mäts av ett enda läshuvud och den verkliga rotationen hos pulsgivaren enligt graderingen. Applikationsstörningar såsom excentricitet ingår inte.

Andra protokoll tillkommer kontinuerligt.

Nedladdningar

Datablad

Instruktionsbok

Rapporter

Tekniska ritningar

Så fungerar det

RESOLUTE kommunicerar dubbelriktat i ett rent seriellt format, med olika protokoll av industristandard, både märkesskyddade och med öppen standard.

Optisk princip för RESOLUTE™-pulsgivare med kommentarer

Processen startar...

Styrenheten startar driften genom att skicka en meddelandebegäran till läshuvudet, vilket instruerar det att omedelbart hämta in den absoluta positionen på den linjära eller roterande skalan. Huvudet svarar genom att lysa med en lysdiodkälla med hög effekt för att belysa skalan. Belysningen är så kort som 100 ns för att minimera oskärpa i bilden med axlar som rör sig. Det är viktigt att dess timing styrs inom några nanosekunder för att bevara förhållandet mellan den efterfrågade och den rapporterade positionen, vilket är en av de kritiskt viktiga funktioner som gör RESOLUTE idealiskt lämpad för rörelsesystem med höga specifikationer.

Skala med ett spår

Skalan är i princip ett enda spår med kontrasterande linjer med full bredd, baserat på en nominell period på 30 µm. Avsaknaden av flera parallella spår ger viktig immunitet från lutningsfel och mycket större sidotolerans för huvudets position.

Bildinhämtning

Skalan avbildas, via en icke-sfärisk lins som också minimerar förvrängningar, på en specialanpassad detektorenhet konstruerad speciellt för RESOLUTE. Det optiska arrangemanget, med en böjd belysningsväg men direkt avbildning, är mycket kompakt men ändå stabil. Detta säkerställer den kvalitet som är nödvändig för noggrann mätning.

Dataavkodning och analys

När den fångats in av detektorn överförs bilden via en analog-till-digital omvandlare (ADC) till en kraftfull digital signalprocessor (DSP). Speciellt utvecklade algoritmer erhåller sedan en faktisk-absolut, men relativt grov, position från den kod som är inbäddad i skalan. Denna process kontrolleras, och korrektioner utförs av ytterligare algoritmer i DSP:n, vilka utnyttjar redundans och avsiktliga restriktioner i skalans kod. Samtidigt beräknar andra rutiner en noggrann position med mycket hög upplösning, vilken sedan kombineras med den grova positionen för att ge en faktisk-absolut position med mycket hög upplösning.

Slutliga kontroller och datautmatning.

Efter de slutliga felkontrollprocedurerna överförs denna information med lämpligt protokoll till styrenheten som ett rent seriellt ord som representerar positionen till inom 1 nm. Skydd mot elektriska störningar tillhandahålls genom att en CRC (Cyclic Redundancy Check) läggs till. Hela processen kan ta så lite tid som några mikrosekunder och upprepas upp till 25 000 gånger per sekund. Genom många olika tekniker, inklusive justering av ljusets tidsperiod till axelhastigheten, uppnås denna prestanda vid upp till 100 m/s medan det kritiskt viktiga, extremt låga positionsjittret upprätthålls vid lägre drifthastigheter.

Och resultatet är...

En pulsgivare med generös installationstolerans: RESOLUTE möjliggör ±0,5° tippning, lutning och rullning och imponerande ±150 µm frigång. Samtidigt ger det generösa optiska utrymmeskravet och avancerade felkorrigeringsprocedurer utmärkt immunitet mot optisk förorening, både partiklar och kladdiga fläckar. Allt detta medan upplösningen på 1 nm vid 100 m/s upprätthålls: RESOLUTE är svaret på den tuffaste absoluta utmaningen.