Hoppa över navigering

Laserkalibrering mitt i prick

Inca Digital Printers har utvecklat världens första bläckstrålepress av flatbäddstyp, som torde komma att revolutionera en stor del av screentrycksmarknaden.

En så tekniskt avancerad tryckutrustning kräver avancerade tillverkningsmetoder för att säkerställa extrem noggrannhet, vilket i detta fall görs med hjälp av Renishaws RG2-pulsgivare och verifieras med Renishaws laserkalibreringssystem ML10, som används på många håll inom tillverkningsindustrin.

De nya skrivarna presterar utskrifter i storformat av högsta kvalitet direkt på styvt eller flexibelt material. UV-torkande bläck gör att laminering eller bestrykning efter tryckning inte behövs. Detta är särskilt attraktivt för skylt- och butiksmarknaden samt marknaden för bakgrundsbelysta affischer.

Sexton skrivhuvuden, som sitter på en tvärbalk, rör sig över hela tryckytan. Absolut geometrisk inriktning av det rörliga bordet och tvärbalken samt exakt positioneringsnoggrannhet för skrivhuvudena garanteras inom några få µm. Den återkoppling för kontroll av rörelsestyrningen som behövs för detta tillhandahålls av Renishaws linjära pulsgivare RG2. Denna har en mycket viktig funktion eftersom även mycket små fel i skrivhuvudenas rörelse leder till strimmiga bilder eller ”fokusfel”, som lätt syns för ett obeväpnat öga.

Tryckytan är upp till 3,2 x 1,6 meter och maskinens snabba linjärmotorer klarar skrivhastigheter på mer än 120 m2/tim. Därmed kan krafterna vid acceleration och inbromsningsdeceleration bli höga. Minsta lilla dynamiska förskjutning av bläckmunstyckena måste kompenseras.

ML10-systemet används för kalibrering vid montering av skrivarna. Enligt Incas teknikdirektör, Dr Will Eve: ”Systemets kapacitet att registrera förskjutningsdata med hög frekvens innebär att det inte bara tillhandahåller de väsentliga linjära mätningar som behövs utan även ger värdefulla dynamiska data.”

Det går både att bygga upp en datoriserad feltabell för direkt, helautomatisk positionskompensering för användning vid utskrift och även att väga in de dynamiska effekterna av snabba rörelser.

Ett stort problem med att skriva ut på detta sätt, och som säkert har avskräckt andra från att investera i denna teknologi, är skrivarens mardröm med moaré-effekter som blir synliga och förstör vad som annars skulle vara en enorm och visuellt fantastisk uppvisning. Incas användning av laserkalibreringssystemet under maskinbyggning har varit så framgångsrik att detta och andra noggrannhetsproblem har lösts helt. Kunderna kan nu bygga upp enorma väggaffischer och skyltar med flera paneler där varje panel passar exakt mot sin granne för att bilda en synbarligen helt sömlös enhet.

Användning av systemet

Isabel Losantos, den Inca-tekniker som utför de flesta uppriktningskontrollerna med ML10, säger att det är enkelt att ställa in och också enkelt att utföra den serie av kontroller av inkrementella rörelser som behövs i alla axlar.

Den robusta konstruktionen hos det verkstadsskyddade interferometersystemet är speciellt lovordat, då det hela tiden flyttas från maskin till maskin, och ibland också tas med till kunder om kontroller på plats är nödvändiga.
Renishaws programvarupaket Laser 10 kan nås från en laptop, med en fullfärgsskärm. Den omfattande optiken och andra mätalternativ gör detta till ett mycket flexibelt och lättanvänt system.

ML10-systemet, som används hos Inca, har en helium-neon-laserkälla som tillsammans med miljökompenseringsenheten EC10 ger en linjär noggrannhet ner till +/–0,7 ppm. Denna enhet har kapacitet att mata in viss miljödata, vilket möjliggör att justeringar av materialtemperatur, omgivande temperatur och relativ luftfuktighet används i kompensationsprogrammet för en individuell maskins styrsystem. Denna realtidskompensation säkerställer att noggrannheten är konsekvent över hela miljöintervallet.

Produktutveckling

Dr Eve säger att han insåg det potentiella värdet av systemet för Inca efter att han sett en av sina egna leverantörer använda det, och bekräftar att inköpet har visat sig vara mer än väl berättigat. Inca har en mycket avancerad anläggning för forskning och utveckling, och Renishaw-utrustningen har nu en nyckelroll i arbetet i detta laboratorium.

Även om Inca är ett nytt företag i den digitala utskriftsbranschen ligger de redan i framkant när det gäller den teknologi som används, och de har sålt nästan 50 skrivare till 15 länder, där USA just nu leder exportmarknaden. Det finns nu tre modeller i detta utbud, och Inca har till och med sålt flera maskiner till vad vissa anser vara det spirituella hemmet för screentryckningsmaskiner, Sverige.